De Lichtenberg

Blog Zelf Bouwen

Wat is er nu mooier dan uw eigen woonwensen vorm te geven? Wanneer u zelf een huis bouwt, heeft u vanaf het uitzoeken van de bouwgrond, tot aan de oplevering zelf de regie in handen.

Een prettige gedachte maar wellicht ook heel nieuw voor u om te doen. De Kaveladviseur plaatst daarom tips om die regie goed te kunnen voeren.

1.

WELKE KAVEL?

Het begint allemaal met uw interesse in het project De Lichtenberg. Vervolgens is het aan u de keuze welke kavel favoriet is. Wellicht een moeilijke keuze. En hoewel ik ook mensen spreek die overwegen een strategische keuze te maken, adviseer ik u toch echt in te schrijven voor een kavel waar u graag woont. Om twee redenen; u gaat er straks wonen en uw huis op laten bouwen en dan wilt u graag dat u zich er prettig voelt. En ten tweede, omdat we altijd met u gaan kijken of een gelijkende andere kavel schikt, mocht u bij de inschrijving niet de door u gewenste kavel toegewezen krijgen.

 

Welke kavel?

Dus waar wilt u precies wonen, hoe ligt de tuin ten opzichte van de zon, hoe ligt uw kavel ten opzichte van uw buren en passen uw woonideeën bij de hoogteverschillen in het gebied?

Voor een flink aantal kavels kunt u op de locatie al kijken. Helaas kunt u voor De Lichtenberg nog niet het terrein op. En u kunt een goede indruk krijgen via onze 3D maquette. In de maquette kunt u spelen met het seizoen en de tijdstippen, zodat u een goed idee krijgt van de lichtval. Maak gewoon een lijstje met onderwerpen waaraan uw droomhuis moet voldoen. Lees ook mijn onderwerp over het Programma van Eisen.

 

Bijgebouwen

Een andere belangrijke vraag is de hoeveelheid die en de plek waar u mag aan- en/of bijbouwen.

Die informatie vindt u op de kavelpaspoorten. Onderzoek of de maat van uw droomwoning past op de kavel en of u uitkomt met uw wensen om aan- en of bij te bouwen. Voor de flexibele kavels is dat wellicht lastiger. En dus kunt u altijd een afspraak maken met mij om daar duidelijkheid over te krijgen.

 

Voorschriften

Een volgende vraag is vaak wat de voorschriften zijn om te mogen bouwen. Op De Lichtenberg vindt u veel van deze regels beschreven in het KavelPasse Partout. De exacte regels zijn te vinden in het Uitwerkingsplan. En in het Inspiratieboek staan allerlei woningen als voorbeeld, die allen voldoen aan deze voorschriften. U doet er vast en zeker ideeën uit op. Bij ieder ontwerp heeft de stadsbouwmeester haar feedback geschreven.  Kijk en lees en laat u inspireren.

 

Onderzoeken

In een van de vele checklisten die op internet te vinden zijn, komen ook zeker de onderzoeken aan bod; is er al bodemonderzoek gedaan, moet ik heien en hoe moet er gefundeerd worden? Is een kelder mogelijk en hoe zit het met het grondwater?

Op De Lichtenberg zijn voor de overdracht van de kavel, alle bodemonderzoeken al gedaan. De grondkwaliteit die u koopt is geschikt om op te wonen. In de volksmond heet dat ook wel een ‘schone grond verklaring’.

Wat u nog wel moet laten doen is een sonderingsonderzoek. Dat onderzoek is nodig voor de constructieberekening van uw woning. Uit het onderzoek blijkt hoe hard de grond is. Uw architect en/of aannemer stemt op deze hardheid de constructie van de woning af. De kosten zijn voor uw rekening.

De Lichtenberg ligt in een grondwaterbeschermingsgebied. Daardoor mag u niet dieper dan drie meter bouwen in de bodem. U kunt dus een kelder onder het bebouwde deel op uw kavel realiseren. Een koude/warmtepomp die meer dan drie meter diep de grond in zou moeten, kan dus niet. Er zijn wel diverse andere mogelijkheden waarmee u een duurzaam en zoveel mogelijk energie neutrale woning kunt bouwen. Raadpleeg uw architect voor de mogelijkheden op dat gebied.

Maak gerust een afspraak met mij om uw wensen te bespreken en goed voorbereid aan de slag te kunnen.

  nEEm contact MET MIj op

2.

WELK DROOMHUIS?

Uw droomhuis bouwt u natuurlijk duurzaam. Want duurzaam bouwen betekent comfortabel wonen met zeer lage energielasten. Een huis dat aangenaam warm aanvoelt in de winter en koel is in de zomer. Gebouwd met ecologische materialen die onze aarde zo min mogelijk hebben belast. Een huis waarin u prettig leeft, nu én op latere leeftijd.

Duurzame oplossingen als zonnepanelen, zonnecollectoren en goede isolatie liggen vandaag de dag voor de hand. Maar er zijn veel meer verassende oplossingen die uw wooncomfort verhogen, een prima investering met goed rendement zijn en ervoor zorgen dat u lang in uw droomvilla kunt blijven wonen. Ik adviseer u hierover na te denken, nog voordat u uw architect vraagt een ontwerp te maken. Want het bouwen van een duurzaam huis begint bij een zorgvuldig doordacht concept.

Ik help u graag bij het realiseren van uw toekomstbestendige woning. Ook biedt de gemeente Amersfoort een twintigtal kopers van een kavel op de Lichtenberg een adviesgesprek met een energie- en duurzaamheidsexpert. De gemeente heeft met een aantal partijen afspraken gemaakt over de onderwerpen passief bouwen, circulair bouwen, energieneutraal bouwen & passiefbouw, biobased bouw en kenniscentrum duurzaam bouwen. Tijdens dit gesprek krijgt u advies over alle kansen en wensen van duurzaam en ecologisch bouwen, duurzaam energieverbruik en toekomstbestendig bouwen. Ik breng u te zijner tijd graag met deze experts in contact.

Wat is eigenlijk duurzaam bouwen?

Duurzaam bouwen is meer dan energiebesparing. Duurzaam bouwen betekent dat woningen, gebouwen en andere bouwwerken ontwikkeld en gebruikt worden met respect voor mens en milieu. Het gaat bij duurzaam bouwen niet alleen om energiebesparing in huis, maar ook dat u in uw woning kan blijven wonen als u ouder wordt. Dat laatste wordt ook wel levensloopbestendig wonen genoemd.
Een concreet voorbeeld daarvan is de bouw van een kleine liftschacht in uw huis, die u later helpt om naar boven en beneden te komen. Deze ruimte kunt u eerst gebruiken als kast,de lift kan altijd later nog geplaatst worden.

Andere voorbeelden zijn:

 • gebruik van duurzame materialen die rekening houden het milieu en de gezondheid van bewoners en gebruikers;
 • een gezond binnenmilieu bijvoorbeeld door goede ventilatie om vocht, schimmel en ophoping van schadelijke stoffen te voorkomen;
 • nadenken over als het huis toch gesloopt moet worden en kan het dan duurzaam gesloopt worden, zodat de materialen die vrijkomen bij de sloop opnieuw gebruikt kunnen worden;
 • verantwoord watergebruik;
 • voorkomen dat grondstoffen voor bouwmaterialen uitgeput raken.

Duurzame oplossingen

U kunt de kwaliteiten van de omgeving  naar uw eigen tuin en woning halen. Met uw keuzes voor groen en type bestrating, infiltratie van regenwater en het plaatsen of inmetselen van nestkasten. Wellicht wilt u zonnepanelen om uw elektrische auto op te opladen. Denk ook aan slimme oriëntatie op de zon zodat uw huis natuurlijk wordt verwarmd, natuurlijke isolatie van het dak, en de zogenaamde groene gevels.

Houdt er wel rekening mee dat deze oplossingen ook moeten passen bij het karakter van De Berg. Gelukkig komen er steeds meer producten op de markt die netjes verwerkt zijn in het ontwerp van het huis. Bijvoorbeeld zonnepanelen die qua uiterlijk niet afwijken van bestaande dakbedekking of geschikt zijn voor toepassing in de gevel. De Commissie voor Ruimtelijke Kwaliteit (CRK) beoordeelt of de toepassingen integraal onderdeel uitmaken van het ontwerp van de woning.

Op de pagina over duurzame oplossingen beschrijven we er een aantal:

 • Overal zonlicht
 • Ventileren in balans
 • Groen parkeren
 • Groendaken en –gevels

3.

VAN KAVEL NAAR ONTWERP

Wanneer de felbegeerde grond is bemachtigd en de financiering rond is, kunt u eindelijk met het ontwerp van uw droomhuis  aan de slag. Uw gekoesterde wens komt daarmee in zicht. Neem vooral ruim de tijd om alle woonwensen op een rij te zetten en die op elkaar af te stemmen.

Maak bijvoorbeeld  een moodboard, zodat zichtbaar is in welke stijl u wilt bouwen. Het moodboard is ook handig om de verschillende ideeën daarover te bespreken. Op basis van de woonwensenlijst en het moodboard kunt u met de architect in gesprek en kan hij of zij doelgericht op aan de slag. U bent vrij zelf een architect te kiezen, maar zoek vooral iemand die uw wensen begrijpt.

Op deze website kunt u al uw woonwensen invoeren. Kijk daarbij eens kritisch naar uw huidige woning. Welke ruimtes daarin voelen prettig en bevallen u goed? Waar zou u juist meer vierkante meters willen? Meten is weten, want voor u het weet pakt de nieuwe woonkamer uit tot een balzaal en zit u voor de gezelligheid in de keuken.

Bedenk dat u, wanneer u eenmaal in uw droomhuis woont, niet meer wenst te verhuizen. Denk daarom ook na over een levensloopbestendige indeling van uw woning.

 

Inspiratieboek

Bij het vinden van een architect biedt de Lichtenberg u de helpende hand. Het Inspiratieboek op deze website geeft u namelijk al een idee van de diversiteit die mogelijk is. Welke stijlen de architecten hanteren en wat de mogelijkheden zijn. Roel ten Bras van TenBrasWestinga vertelt: “In het ontwerp dat wij hebben gemaakt bedraagt het hoogteverschil tussen voor- en achtertuin drie meter. De achtertuin ligt een verdieping lager dan de woonkeuken. Dat zorgt voor een fijne, intieme sfeer. We hebben twee woningen ontworpen die met elkaar vervlochten zijn; de rieten kappen grijpen in elkaar. Het is een compositie met een elegante vormgeving en moderne beeldtaal. Het Bergkwartier is daarbij een dankbare inspiratiebron geweest. We hebben  heel goed gekeken naar de woningen die er staan. Daaruit ontstond ons ontwerp, een kruising tussen een landhuis en een stadswoning, helemaal passend bij deze plek.”

 

De tuin

Het is fijn wanneer een tuin net zo prettig aanvoelt als uw huis. De tuin kan een verlengstuk van uw interieur zijn. Oftewel het puntje op de i, zodat u droomhuis en tuininrichting elkaar versterken. Op De Lichtenberg is de samenhang tussen het groen, de lanen en de bebouwing het belangrijkste kenmerk. Omdat het in beschermd stadsgezicht ligt, wordt de groene inrichting van de privetuinen als essentieel onderdeel beoordeelt bij uw ontwerp. Het advies is om  bij het indienen van een omgevingsvergunning direct een tuinschets bij te voegen.

Het is belangrijk bij de bouw al rekening te houden met de tuinaanleg. Er gelden namelijk regels voor het maximaal aantal vierkante meter verharding in de tuin, de hoogte van de erfafscheiding, het aanleggen van kabels en leidingen voor de elektriciteit voor de buitenkant, garage en tuin. Welke mogelijkheden u heeft, kunt u teruglezen in het Uitwerkingsplan.

Wanneer u het prettig vindt om de mogelijkheden voor het realiseren van uw droomhuis op De Lichtenberg te bespreken kunt u hiervoor een afspraak met mij maken.

 

Kavel gekocht?

Zodra u de koopovereenkomst voor de kavel heeft getekend, kunt u uw schetsontwerp bespreken met de stedenbouwkundige en stadsbouwmeester. Samen met u kijken wij of uw ontwerp past binnen de kaders en op welke punten uw plan versterkt kan worden. U doet dat voor u uw omgevingsvergunning aanvraagt. We bieden het als extra service aan in het proces op weg naar uw droomhuis. U kunt hiervoor tegen die tijd een afspraak met mij maken.

4.

PROGRAMMA VAN EISEN

Velen van u die ik spreek denken al na over de toekomst op De Lichtenberg en maken plannen voor hun woning. Ik help u in mijn blog graag, uw droomwoning naar wens samen te stellen. Deze keer gaat het over het Programma van Eisen, dat u en uw architect helpt om te komen tot uw ideale ontwerp.

Ik raad iedereen aan om zelf een Programma van Eisen te maken. Hierin beschrijft u uw eisen voor de binnenzijde en buitenzijde. U kunt uw eisen opdelen in drie soorten:

 • functionele en ruimtelijke eisen;
 • materiaaleisen, vorm en stijl van uw woning;
 • technische eisen.

Maak uw PvE voordat u in gesprek gaat met uw architect of aannemer.

Functionele eisen

Het beste is te starten met de functionele eisen. U wilt zich straks prettig voelen in uw  omgeving en wat is daar functioneel voor nodig? Maak een overzicht van de ruimtes die in uw woning aanwezig moeten zijn en hun functies. Het helpt de ruimtes in uw huidige woning af te zetten tegen de nieuwe gewenste situatie. Hoe groot moeten deze zijn, kunt u functies combineren? En wat mist u nu of had u graag anders gezien?

Materiaaleisen

Daarna volgen de eisen en/of wensen die het uiterlijk van uw woning beschrijven. De materialen waarmee uw woning wordt gebouwd bepalen het beeld en de stijl van de woning. Dat geldt voor zowel de binnen- als buitenkant. Laat u informeren over duurzaamheid en energieneutraal wonen en noteer uw wensen in het Programma van Eisen. Zo is bijvoorbeeld wandverwarming comfortabel en energiezuinig, maar omdat muren hiervan dikker worden, is het verstandig dit van te voren te bedenken.

Een moodboard maken helpt om duidelijk te krijgen hoe de nieuwe woning er uit moet zien. In een eerdere blog schreef ik al hoe u een moodboard maakt.

Technische eisen

Ten slotte legt u vast aan welke technische prestaties uw woning moet voldoen. Voor een deel liggen deze al vast in bijvoorbeeld het Bouwbesluit en het Uitwerkingsplan voor De Lichtenberg. Voor een ander deel kunt u deze vrij invullen. Zo wilt u wellicht uw huis verwarmen zonder gas, maar op De Lichtenberg mag u niet diep de grond in. U kunt dus geen gebruik maken van aardwarmte, misschien wel van een warmtepomp die zijn warmte uit de buitenlucht haalt.

5.

ARCHITECT GEZOCHT

De kogel is door de kerk: de koopovereenkomst is getekend. U bent nu eigenaar van een prachtige kavel op de Lichtenberg. Van harte gefeliciteerd met deze bijzondere aankoop! De volgende stap is het vinden van een passende architect. Waar moet u dan op letten en wat kunt u verwachten?

 

Maak kennis met architectenbureaus

Misschien heeft u al ideeën over het ontwerp van de woning en hoe u dit wilt aanpakken, maar heeft u nog geen passende architect gevonden. De architect is tijdens het hele bouwproject uw technisch specialist. Een goede oriëntatie is dus belangrijk. Spreek met verschillende architectenbureaus af om kennis te maken.

Tijdens het gesprek kunt u beoordelen of de stijl en referenties van de architect bij uw ideeën passen. Ook een klik is belangrijk: de architect moet uw wensen niet alleen begrijpen, maar u ook het vertrouwen geven bij het vormgeven van zoiets persoonlijks als een woning. Onder andere via de Bond van Nederlandse Architecten vindt u geschikte architecten.

Leg de taakverdeling vast in een contract

Zodra u uw keuze heeft gemaakt, stelt u samen met de architect een contract op over zijn of haar taken. Zodanig dat daar later geen onduidelijkheden over bestaan. De architect is meestal verantwoordelijk voor de bouwbegeleiding, het bewaken van budgetten en het controleren van het uitgevoerde werk.

Maak duidelijke afspraken over hoe de architect u gaat ontzorgen. Bijvoorbeeld over het aantal keer dat de bouwplaats bezocht wordt. Een vooraf vastgestelde taakverdeling tussen u en de architect is belangrijk, omdat dat het samenwerkingstraject versoepelt.

Tarieven

Voor het honorarium van een architect bestaan geen vaste tarieven: er is vrij over te onderhandelen.

Het bedrag kan op twee manieren tot stand komen: door een percentage van de volledige bouwkosten te nemen, of door een vooraf vastgestelde prijs. U geeft dan als het ware aan welk budget u maximaal beschikbaar heeft voor de architect. Als er gewerkt wordt op percentage, rekent de architect meestal tussen de 4 en 7 procent van de totale bouwkosten.

Hopelijk kunt u hiermee aan de slag om een geschikte architect te vinden. In een volgende blog help ik u bij het vinden van een aannemer.

6.

TUIN & WONING

Midden in Amersfoorts mooiste wijk met een rijke cultuurhistorie van architectuur en landschap kunt u gaan wonen op De Lichtenberg. Wellicht bent u zich aan het oriënteren in verschillende bouwstijlen, aan het rondkijken voor het woningontwerp, heeft u al een passende architect gevonden of bent u zelf aan het schetsen geslagen. En bij de woning hoort een tuin. Op De Lichtenberg hebben deze beide een speciale relatie met elkaar.

Stadsbouwmeester

Wat de kavels met woningen op De Berg – volgens stadsbouwmeester Loes Oudenaarde – altijd weer verbindt, is de aandacht en zorg die eraan is besteedt. Het zijn woningen die passen in de ruimtelijke en groene omgeving. De aandacht voor het groen speelt daarin een belangrlijke rol, met het bosrijke Klein Zwitserland in uw toekomstige achtertuin en de Utrechtse Heuvelrug op korte afstand.

Rijksbeschermd stadsgezicht

Het Bergkwartier is een Rijksbeschermd stadsgezicht. Om die reden beoordeelt de stadsbouwmeester straks naast het ontwerp, ook de terreininrichting.  Het gebied is Rijksbeschermd stadsgezicht, onder andere omdat de groene, ruimtelijke inrichting zo herkenbaar samenhangt met de ‘harde’ ruimtelijke kwaliteiten.

Oudenaarde: “De woningen zijn dus straks te gast in het groen. Ik kijk ook naar de hoeveelheid groen en verharding in de tuinen. Als uitzondering op andere plekken in de stad, mogen die slechts beperkt verhard zijn. Zo waardeer ik een groene parkeerplaats meer dan een volledig verharde. Zodat ook de buren ervaren dat De Lichtenberg een groene buurt is.”

Het maken van een schetsontwerp van tuin en woning

Bij het ontwerpen van uw tuin moet u dus rekening houden met een aantal belangrijke factoren. De regels en mogelijkheden worden met u besproken door een stedenbouwkundige die u toelichting geeft bij de koop van uw kavel. Om het gehele proces zo soepel mogelijk te laten verlopen, doet u er dus goed aan om de schetsen van uw woning en tuin gezamenlijk uit te werken.

Het schetsontwerp kunt u ter controle voorleggen aan de stadsbouwmeester, voordat het door de subcommissie Erfgoed beoordeelt wordt. Hoe completer de informatie aanwezig is, hoe sneller de omgevingsvergunning aangevraagd kan worden.

Ook helpt het als u de informatie in een goed leesbare, op schaal gemaakte tekening aanlevert. Een aantal onderdelen die bij de tuinschets aan de orde moeten komen;

 • Verharde delen van de tuin: paden, opritten, terrassen, kunstgras, (spiegel)vijver;
  uitsplitsen naar voortuin (max. 50% van het onbebouwd oppervlak) en achtertuin (max. 33% van het onbebouwd oppervlak)
 • Maaiveldpeilen
 • Omgang met hoogteverschillen: taluds, hellingbanen, trappen, grond kerende constructies
 • Omgang met afwatering erfscheidingen
 • Mogelijke bijgebouwen (pergola’s, overdekte zitplaats, speeltoestellen hoger dan 2 meter.