De Lichtenberg

Duurzame oplossingen

 

Duurzame oplossingen als zonnepanellen, zonnecollectoren en goede isolatie liggen vandaag de dag voor de hand. Er zijn nog veel meer verassende oplossingen die uw comfort verhogen, een prima investering met goed rendement zijn en ervoor zorgen dat u lang in uw droomvilla kunt blijven wonen.

1.

OVERAL
ZONLICHT

Zonlicht is de meest prettige vorm van licht voor mensen. Het is ook de goedkoopste en duurzaamste vorm. Met een lichtbuis kan zonlicht ook komen in ruimten waar het anders niet kan komen. Een lichtbuis vervoert het licht als het ware en zo kunt u zelfs in de kelder genieten van zonlicht. En het is prettig te weten dat een lichtbuis géén UV-straling en stralingswarmte doorlaat. Ook het geluid van bijvoorbeeld regendruppels is niet door de lichtbuis te horen. Er bestaan ook buizen, waar kunstverlichting in is verwerkt, zodat u in de avond via hetzelfde punt ook licht heeft.

De lichtbuis kan op allerlei daken worden geplaatst. Dakpannen, sneldekkers, een rieten kap, staaldak en alle soorten platte daken. Maar ook aan een zijgevel kan een lichtbuis gemonteerd.

2.

VENTILEREN IN BALANS

Ventileren met voorverwarmde lucht bespaart veel energie. Een goed systeem daarbij is balansventilatie; er wordt dan evenveel lucht aan- als afgevoerd. De warme lucht van binnen, verwarmt dan de schone koudere lucht van buiten. En omgekeerd bij warm weer, zodat u in de zomer een aangenaam koel huis heeft.

3.

EEN
GROENE P.

Een groene parkeerplaats ziet er goed uit, voert het water goed af, is duurzaam en kost minder.

Er zijn open roosters verkrijgbaar die zwaar belast kunnen worden, waardoor een groene parkeerplaats ontstaat. Door de roosters komt begroeiing wat er prettig natuurlijk uitziet. Ook kan het regenwater makkelijker weg. Er zijn zelfs roosters die CO2 neutraal gemaakt worden, dus echt ecologisch verantwoord! Met een hybride op de P, geeft dat een goed gevoel.
Zware belasting is mogelijk en in veel gevallen is een fundering overbodig.

4.

GROENDAKEN EN -GEVELS

Een groendak is een dak dat begroeid is met planten. Een groendak verlengd de levensduur van het dak, houdt de warmte in de zomer buiten en werkt geluidsisolerend. Daarnaast draagt het groene dak bij aan verbetering van de luchtkwaliteit. Ook de biodiversiteit en kwaliteit van de leefomgeving nemen toe. Doordat een groendak water buffert, worden ook de stadsriolering ontzien en is er minder rioolwater overstort op oppervlaktewater nodig. Ook gevels zijn groen uit te voeren, met dezelfde voordelen

Er bestaan intensieve en extensieve groene daken. Het verschil is de begroeiing en het soort dak. Intensieve groene daken of daktuinen bestaan uit grassen, kruiden, struiken en soms zelfs bomen. Het dak moet dan voldoende stevig zijn.

Extensieve groene daken of vegetatie daken zijn vooral begroeid met mossen, vetplanten (sedums) en kruiden, heel eenvoudig in onderhoud, maar niet beloopbaar. Bovendien ook lichter in gewicht.

Ze zijn er voor zowel platte als schuine daken en zelfs als kant en klare dakpan! Duurzaam en mooi passend in de groene omgeving!

5.

BIOBASED
ISOLATIE

Tegenwoordig zijn er ook vele natuurlijke en hernieuwbare materialen voor isolatie te verkrijgen. De isolatie is herbruikbaar of composteerbaar, vereist bij productie weinig energie en is in de meeste gevallen bijna onbeperkt voorradig. Een belangrijke kwaliteit van natuurlijke isolatie is dat bij vochtopname door het materiaal de isolerende waarde nagenoeg dezelfde blijft.

Bij natuurlijke materialen is het zomercomfort aanzienlijk hoger dan bij andere isolatiematerialen wat zich vertaalt in een betere bescherming tegen oververhitting. Ecologische materialen zullen de warmte opslaan en vertraagd weer afgeven. Werken met deze materialen wordt als prettig ervaren omdat de materialen niet prikken en geen irritaties aan ogen en huid veroorzaken.

6.

DUURZAAM
BOUWEN

Duurzaam bouwen betekent gebruik maken van duurzame materialen in de bouw van uw woning. Biobased materialen zijn de laatste state of the art ontwikkelingen. De grondstoffen zijn natuurlijk, hernieuwbaar en hergroeibaar en worden gewonnen zonder milieuschade.

Om zeker te zijn dat een bouwproduct minder milieubelasting veroorzaakt dan een gemiddeld ander vergelijkbaar product, kunt u voor een materiaal met keurmerk kiezen. Er zijn verschillende keurmerken in Nederland: Dubokeur, Milieukeur, Europees Ecolabel, Nordic Swan, FSC en PEFC en Cradle-to-Cradle.

7.

ACCUMULATIE

Accumulatie is de eigenschap van materialen om warmte tijdelijk op te slaan, waardoor de woning koeler blijft. Wanneer de temperatuur daalt staat het materiaal de opgeslagen warmte weer af waardoor de woning warmer blijft. Toepassen van accumulerende materialen verkleind dus de temperatuurschommeling tussen dag en nacht.

Een goed geisoleerde woning heeft vaak weinig accumulerend vermogen, waardoor het over de dag snel opwarmt. Er ontstaat in de zomer vaak een hoge temperatuurschommeling door een groot verschil tussen de temperatuur overdag en in de nacht.

Het effect van accumulatie op de binnentemperatuur is heel duidelijk te zien in de temperatuur schommeling die over een dag en nacht plaatsvind in een tent of een ouderwetse kerk. De tent is opgebouwd uit lichte materialen met weinig accumulerend vermogen, waardoor je ’s ochtends vroeg als snel je tent uit wordt gebrand. De kerk is opgebouwd uit zware materialen met groot accumulerend vermogen waardoor de binnentemperatuur zelfs op de warmste zomerdagen constant blijft. Een vuistregel is dat hoe zwaarder het materiaal is hoe hoger het accumulerend vermogen. Voorbeelden hiervan zijn materialen als leem, kalkzandsteen en beton.

8.

DUURZAAM
HOUT

Accoya® wordt gemaakt van hout uit duurzaam beheerde bossen. Het doet qua duurzaamheid, dimensiestabiliteit en schoonheid niets onder voor het allerbeste tropische hardhout. Bij de productie van Accoya hout wordt snelgroeiend naaldhout uit duurzaam beheerde bossen gebruikt. Door middel van een gifvrij proces, dat de natuurlijke schoonheid van het hout bewaart, wordt het hout gemodificeerd tot een nieuw, duurzaam, dimensiestabiel en mooi product dat ook nog eens uitermate milieuvriendelijk is.

Dennenbossen verschaffen ons goed beheerd en vrijwel onbeperkt grondstof. NobelWood® is ook zo’n duurzame houtsoort, omdat het hout wordt gemodificeerd met biopolymeren die afkomstig zijn van de afvalbiomassa van rietsuikerstengels. Na droging en polymerisatie is het voordien zachte naaldhout duurzaam, sterk en stabiel geworden. Het ziet er uit en gedraagt zich als teak. NobelWood® is 100% biologisch, uit verantwoorde bosbouw.